Трус на Марс. Това успя да улови сеизмометъра на роботизирания апарат "ИнСайт". Това е първото успешно регистриране на сеизмична активност върху Червената планета.

На 26 ноември миналата година bTV Новините показа как модулът "ИнСайт" кацна успешно в равнината Елизиум на Марс. Шест месеца по-късно мисията на НАСА направи своето първо голямо откритие - улавянето на слаб трус от вътрешността на Червената планета.

Той е регистриран с помощта на френския сеизмометър SEIS. Снимка бе изпратена от камерата на "ИнСайт". Изследването на сеизмичната активност и вътрешния строеж на Марс са сред основните задачи на "ИнСайт".

За разлика от марсоходите, той не се движи, а изпълнява научната си мисия от стационарна позиция. Данните, събрани от него, ще дадат нови знания за устройството на Червената планета и се надяваме роботът да разкрие някои от тайните й.

Междувременно продължава и българското участие в изследването на Марс. На 400 километра в орбита уредът "Люлин" събира данни за опасната радиация и космическите лъчения. Това ще помогне за осигуряване на безопасността при първите пилотирани полети до Марс.