Пандемията от коронавирус за няколко месеца промени начина ни на живот - разбрахме какво е "социална дистанция" и как се живее под карантина. В жертва на заразата се превърна и развлекателната индустрия - с десетки отменени събития и концерти по целия свят.

Коронавирусът няма изгледи да си тръгне скоро и трябва да се научим да живеем с него. Освен всичко друго, това означава и да намерим начин да се забавляваме без да застрашаваме здравето си.

Така в Бургас в рамките на три дни в края на миналата седмица се провеждаше събитие без аналог в Европа - музикален фестивал в епохата на COVID-19. Spice Music Festival за втора поредна година срещна някои от най-големите изпълнители на 90-те с феновете им у нас, но през 2020 г. всичко е различно. След месеците на карантина и творци, и меломани, се радваха на възможността да пеят и танцуват заедно и да могат да изпият по бира край Морска гара.

Снимка: Николай Д. Колев
C + C Music Factory, Technotronic, Lou Bega, Sonique, Las Ketchup, East 17, 5ive са само част от участниците, допринесли за доброто настроение на хилядите, събрали се пред сцената на фона на морето. Помогнаха и пиротехника, осветление и добър звук. 

Това и се случи още при откриването. Първа на сцената се качи родената в Замбия Rozalla. Още тогава си пролича, че уикендът се очертава меко казано… интересен. И тази година Spice Music Festival не изневери и на българските участия. 

Снимка: Николай Д. Колев

В петък на сцената се качиха Братя Аргирови, в събота веселяците от "Акага", а в неделя - емблематичният рапър Спенс.

Близо до хората

Заради проблеми с пътуването и отменени полети, въпреки позволението на властите, германските C-Block и NaNa не успяха да стигнат до България. NaNa лично изпрати видеоклип, на който се извинява за несъстоялия се концерт. A групите, които пропуснаха второто издание, заявиха, че ще направят всичко възможно да дойдат догодина - на третия Spice Music Festival.

На фестивал като на фестивал - редица щандове предлагаха всякакъв вид храна - от италианско джелато през бургери и сочни ребърца до прясна бургаска цаца. Барът на фестивала също не беше къс - посетителите имаха възможност да избират измежду редица алкохолни изкушения.  

Организаторите се бяха погрижили и за поддържането на максимална хигиена. Имаше пунктове, на които хората можеха спокойно да си измият ръцете със сапун. Не липсваха и дезинфектанти. От своя страна всички работещи на щандовете носеха маски или шлемове. 

Снимка: Николай Д. Колев

Емоцията през трите дни на Spice Music Festival беше голяма. Видимо готови за танци и добро настроение, хората успяха да върнат иначе забравените усмивки по лицата. А хитовете на 90-те се чуваха, както се пее в една песен, “На 20 километра от Бургас”.