25 юли 1980 г. е паметна дата за една от легендарните групи в историята на рок музиката. Точно преди 40 г. на бял свят се появява албумът Back in Black на австралийската банда AC/DC. 

Снимка: Getty Images

Седмият студиен запис на групата е важен заради две неща - той е първият след смъртта на вокалиста Бон Скот през февруари същата година, но и тотално преобръща звученето и облика на групата.

Още от първия акорд на Енгъс Йънг и първия тон на новия вокалист Брайън Джонсън всеки слушател би настръхнал. Албумът започва забележително. 

Снимка: Getty Images

Не, албумът започва “брутално, човече”. 

В рамките на 10 песни, или иначе казано 42 минути, AC/DC успяват да придадат нов смисъл на жанра. Песента Back in Black навярно е накарала милиони да заобичат още повече рок музиката.

Hells Bells пък буквално “бие” камбаните на другите банди, чиито албуми излизат през далечната 1980 г. А Shook me all night long е за тези, които обичат да заспиват, едва когато изгрее слънцето. 

Снимка: Getty Images

Личи си и страстта и готовността на Джонсън да бъде достоен заместник на колоритния Скот. Но в никакъв случай не и да го имитира. 

Мнозина музикални критици и експерти са на мнение, че Back in Black е дошъл в правилния момент, в който хеви метълът и рокът са били между два пътя - на залязване или на съживяване. 

Снимка: Getty Images

Според тях албумът е пример за това как “хард рок музиката трябва да звучи”. Класации на най-продаваните албуми за всички времена поставят Back in Black на второто място (след Thriller на Майкъл Джексън от 1982 г.) с близо 30 млн. сертифицирани копия. Неофициално продажбите може и да надхвърлят 50 млн. копия.

За съжаление ритъм китаристът, основоположник на групата и брат на Енгъс Йънг - Малкълм Йънг почина през 2017 г. вследствие на влошено състояние заради деменция. 

Снимка: Уикипедия

72-годишният Брайън Джонсън пък не е част от AC/DC от 2016 г. заради проблеми със слуха. Понастоящем негов заместник е Аксел Роуз от Guns ’n’ Roses.

Последният албум на AC/DC - Rock or Bust излезе през 2014 г. След него групата тръгна на световно турне между 2015 г. и 2016 г.