Канадският музикант и носител на “Грами” Нийл Йънг заведе дело за нарушаване на авторски права срещу кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп.

74-годишният Йънг е завел дело във федерален съд в Манхатън. В иска си той посочва, че не иска музиката му да се използва като тематична “разединяваща, неамериканска кампания на невежество и омраза”.

Легендарният певец изтъква, че песните му Rockin' in the Free World и Devil's Sidewalk са използвани многократно на митинги и политически събития, включително на 20 юни тази година в Тълса, щата Оклахома.

В подадените в съда документи се подчертава, че Йънг не води делото като “неуважение на правата и мнението на американските граждани, които са свободни да подкрепят кандидата, който са избрали”.

Йънг възразява срещу използването на сингъла от 1990 г. Rockin' in the Free World, за пръв път през юни 2015, когато песента е използвана при обявяването на президентската кампания на Тръмп. Тогава от кампанията твърдят, че са получили разрешение да използват песента и това е доказателства, че от кампанията са наясно, че им е нужно разрешение. В иска се отбелязва, че Йънг многократно и публично е възразявал срещу използването на музиката му.

И други изпълнители се оплакват, че песните им се използват на политически събития на Тръмп. През юни "Ролинг Стоунс" заплашиха кампанията със съд заради използването на класиката от 1969 г. You Can't Always Get What You Want на митинга на Тръмп в Оклахома през юни.

Семейството на покойния рок музикант Том Пети поиска забрана за използване на музиката му, след като неговата I Won't Back Down прозвуча на събранието в Тълса.