Нивата на малко известен вечен химикал, известен като TFA, в европейските вина са се повишили „тревожно“ през последните десетилетия, според анализ, предизвиквайки опасения, че замърсяването ще наруши планетарната граница, пише "Гардиън".

Изследователи от Pesticide Action Network Europe тестваха 49 бутилки търговско вино, за да видят как се е развило замърсяването с TFA в храните и напитките. Те откриха нива на трифлуорооцетна киселина (TFA), продукт на разграждане на дълготрайни химикали Pfas, който носи възможни рискове за плодовитостта, далеч над тези, измерени преди това във водата.

Вината, произведени преди 1988 г., не показват следи от TFA, установиха изследователите, но тези след 2010 г. показват рязко покачване на замърсяването. Органичните и конвенционалните вина показват повишаване на замърсяването с TFA, но нивата при органичните сортове са с тенденция да бъдат по-ниски.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„Вината, които съдържаха средно най-висока концентрация на TFA, бяха и вината, които открихме с най-голямо количество остатъци от пестициди“, каза Саломе Ройнел от Pesticide Action Network Europe, която призова Европейската комисия и държавите-членки на ЕС да забранят пестицидите Pfas .

Изследователите са използвали 10 вина от австрийски изби още от 1974 г. – преди промените в политиката, за които подозират, че са довели до широкото използване на прекурсорни химикали за TFA – както и 16 вина, закупени в австрийски супермаркети от реколти между 2021 и 2024 г.

Когато първоначалният анализ разкри неочаквано високи нива на замърсяване с TFA, те помолиха партньори от цяла Европа да дадат проби от собствените си страни.

Резултатите от 10 европейски страни не показват откриваеми количества TFA в стари вина; „умерено увеличение“ на концентрациите от 13 микрограма на литър до 21 между 1988 г. и 2010 г.; и „рязко покачване“ след това, достигайки средно 121 микрограма на литър в най-новите вина.

Pfas са химикали, които се използват широко в потребителски продукти, за някои от които е доказано, че имат вредно въздействие върху хората.

Властите исторически не са се притеснявали от потенциалните здравни ефекти от замърсяването с TFA, но скорошни проучвания при бозайници предполагат, че представлява риск за репродуктивното здраве. Миналата година германският химически регулатор предложи TFA да се класифицира като токсична за репродукцията на европейско ниво.

Проучване през октомври твърди, че устойчивият характер на веществото и нарастването на концентрациите предполагат, че TFA отговаря на критериите за „планетарна гранична заплаха за нови образувания“, с нарастваща експозиция в планетарен мащаб, която може да има потенциални необратими разрушителни въздействия върху жизненоважни процеси на земната система.

Ханс Петер Арп, изследовател в Норвежкия университет за наука и технологии и водещ автор на изследването, който не е участвал в доклада на Pesticide Action Network, каза, че въпреки че новото изследване е само предварителен скрининг, резултатите са „очаквани и шокиращи“.

„Като цяло те са в съответствие с това, което научната общност знае за тревожното нарастване на TFA във всичко, което можем да измерим“, каза той. „Те също така предоставят допълнителни доказателства, че Pfas-пестицидите могат да бъдат основен източник на TFA в селскостопанските райони, заедно с други източници като хладилни агенти и фармацевтични продукти.“

Смята се, че основните източници на TFA са флуорирани хладилни агенти, известни като F-газове, които се разпространяват в световен мащаб, и Pfas пестициди, които са концентрирани в земеделска почва. Концентрациите на F-газове се повишиха, след като протоколът от Монреал от 1987 г. забрани разрушаващите озона вещества като хлорофлуоровъглеводороди, докато се смята, че Pfas пестицидите са широко разпространени в Европа през 90-те години.

Проучване през ноември , използващо теренни данни от Южна Германия, разкри „значително увеличение“ на концентрациите на TFA в подпочвените води при сравняване на земеделска земя с други видове земеползване.

Габриел Зигмунд, изследовател от университета Вагенинген в Холандия и съавтор на изследването, който не е участвал в доклада на Pesticide Action Network, каза, че TFA не може да се разгради от естествени процеси и е много трудно и скъпо да се отстрани по време на пречистване на водата.

За повечето прекурсори на TFA пестициди има малко или никакви налични данни за техните нива на образуване на TFA, добави той.

„Това прави много трудно да се оцени колко потенциал за образуване на TFA и потенциал за емисии имат земеделските почви в момента, тъй като натрупаните пестициди могат да се разградят и освободят TFA с течение на времето“, каза той. „Така че дори и напълно да спрем употребата на тези пестициди сега, трябва да очакваме по-нататъшно увеличение на концентрациите на TFA в нашите водни ресурси и на други места през следващите години.“

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK