Река Чикаго, която преминава през центъра на едноименния град, беше боядисана в зелено в събота като част от годишната традиция за отбелязване на празника на Свети Патрик.

Малки лодки преминаваха през водите и изсипваха галони багрило в леденостудените води.

Множество хора се събраха край бреговете на реката и наблюдаваха как водите на Чикаго постепенно стават яркозелени.

Организаторите на събитието казват, че зеленият оттенък в реката продължава няколко дни.

Кадри: Ройтерс

Въпреки че Денят на Свети Патрик не е официален празник на САЩ, той се празнува почти навсякъде в страната. Обикновено се отбелязва като ден на ирландците или на ирландско-американската култура. Историята на празника в Чикаго датира от повече от 175 години.

Ирландският парад в Чикаго се провежда за първи път през 1843 г. и става официално градско събитие през 50-те години на миналия век. Началото на боядисването на реката е поставено през 1962 г. Предложението е дошло от местния синдикат на водопроводчиците. Тогава водите на реката останали зелени за близо месец.

Това е едно от най-уникалните празненства за деня на Свети Патрик в света, който се отбелязва всяка година в съботите преди 17 март - Деня на Свети Патрик.

В Ирландия празникът на Свети Патрик е честван с много ритуали. Първоначално цветът, който се е асоциирал с Патрик, е бил синият, но през вековете влиянието на зеления цвят е нараснало.

Зелени панделки и детелини са се носели по случай деня на Свети Патрик още през 17 век. Според поверието той е използвал трилистната детелина, за да обясни Светата троица на езичните ирландци и носенето на детелини се е превърнало във вездесъщ момент от празненствата.