Ново проучване сочи, че България е на първо място по технологични мозъци в света. Когато става въпрос за програмиране, всеки би посочил първо Калифорния като мястото, което „ражда” най-много програмисти. При подробно проучване на сайта за кодиране Stack Overflow, най-голямата платформа за въпроси и отговори на тема кодиране, учени откриха, че Калифорния далеч не е на първо място.

Stack Overflow е много интересен източник на данни, смятат учените взели участие в изследването, защото потребителите му се класират помежду си. За да открият къде в света са съсредоточени най-добрите програмисти, са изследвани профилите на общо 14,898 души, всеки от които е с репутация от 5000 или нагоре в Stack Overflow.

Един от начините за анализиране е да се погледне общата бройка потребители от дадена държава в Stack Overflow и да се пресметне средния рейтинг на отделните държави. По този начин, България попада на първо място в изследването. У нас има единствено 40 потребителя на Stack Overflow с репутация 5000+, но средния сбор на рейтинга им е в пъти по-голям от този на всички останали държави.

Ако определим позициите според бройката програмисти с висок рейтинг във всяка държава, Лондон е на първо място с 394 души в Stack Overflow, а добри програмисти на глава от населението има най-много в Швеция и Нова Зеландия. Калифорния не е на челното място дори и в класацията на щатите. Първо място е заето от Вашингтон, а Калифорния е чак на пета позиция.