Гледали сме Том Ханкс в поти всяка роля, която можете да се сетите - той е бил космонавт, войник, капитан на кораб, пилот на самолет, корабокрушенец… даже детска играчка. Единствената роля, която никога не е изпълнявал и в която никога няма да го видите е на злодей. Том Ханкс има едно от най-добродушните лица в Холивуд и животът му не разочарова. Големият добряк днес навършва 64 години.

Макар детската мечта на Том Ханкс е да стане космонавт, той бързо разбира, че няма необходимите заложби, за да постигне това и по тази причина поема по пътя на актьорската кариера.

Снимка: Getty Images

На 24 години заминава за Ню Йорк, за да се снима в нискобюджетни филми на ужасите. През 1980 г. получава една от главните роли в сериала “Bosom Buddies”. В него се разказва за двама мъже, които трябва да се преобличат като жени, за да получат апартамента, който иначе не биха могли да си позволят.

След като го вижда в “Bosom Buddies”, режисьорът Рон Хауърд кани Ханкс във филма си “Плясък” - романтична комедия за мъж, който се влюбва в русалка (в ролята е Дарил Хана). Така започва комедийният период на Ханкс. Някои от най-известните му роли от този период са култовата комедия “Ергенско парти” и “Евтиното е скъпо”.

Снимка: Getty Images

През 1988 г. Том Ханкс се жени за певицата и актриса Рита Уолсън. Същата година той получава ролята, която го прави международна звезда - в комедията “Голям”. Във филма Ханкс играе ролята на магически пораснало дете, което трябва да се научи да живее като възрастен. “Голям” продължава да е една от най-обичаните комедии и до днес.

Том Ханкс продължава да играе предимно в комедии и романтични филми, макар и с доста по-висок бюджет, докато през 1993 г. Не излиза филмът, който преобръща целия му живот. Ханкс трябва да играе ролята на умиращ от СПИН човек в драмата “Филаделфия”. За ролята той трябва да свали голяма част от теглото си и се отдава на предизвикателството както за никоя друга роля преди това.

Резултатът не закъснява и през 1994 г. Том Ханкс получава първия си “Оскар”. Същата година актьорът отново се появява на големия екран, този път във филма “Форест Гъмп”, който размзва всяка конкуренция (включително считания за най-добър филм на всички времена от потребителите на сайта IMDB “изкуплението Шоушенк”, който излиза същата година) и на следващата година печели почти всички важни “Оскар”-и, включително за главна мъжка роля. Така Том Ханкс става едва вторият актьор в историята на наградите, който получава “Оскар” в две поредни години.

Днес Том Ханкс е на 64 години и вече е постигнал повече от който и да е друг актьор. Предложенията за роли не спират и хитовете, в които е участвал, вече са му донесли над 400 милиона долара.

На сайта LadyZone.bg може да намерите още любопитна информация за великия Том Ханкс: