Социалната мрежа "ТикТок" разследва видеоклипове, които рекламират анорексията и гладуването като методи за отслабване. Преди време от „Гардиън“ подадоха сигнал към компанията за изключително смущаващи видеа и съдържание, което доведе до забраната на реклами за продукти за сваляне на килограми.

Въпреки това опасните клипове все още могат да бъдат намерени онлайн.

Видео социалната мрежа е изключително популярна, като почти от половината от над 800 млн. потребители са на възраст между 16 и 24 години. Профилите, които рекламират опасни диети и различни хранителни разстройства обаче, все още могат да бъдат открити.

От „ТикТок“ вече блокираха няколко от най-използваните хаштагове, но потребителите умело заобикалят забраните и ги използват отново с много лека промяна в правописа им, например. Компанията коментира, че са забранили няколко профила, които нарушават техните правила.

Наблюдатели алармират, че алгоритмите на „ТикТок“ работят по такъв начин, че на социалната мрежа са й нужни не повече от 30 секунди, за да ти препоръча още профили и хаштагове, свързани с хранителни разстройства, след като си потърсил.

От „Гардиън“ дават само няколко примера на млади момичета, които пишат в профилите си в търсене на „здравословен или нездравословен начин“ за сваляне на много килограми за кратко време. Други пък дават съвети как да запазим ниско теглото си, като ядем „калорично безопасна храна“.

Говорител на „ТикТок“ заяви, че компанията вече работи по отстраняване на тези профили и коментари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!