Необичаен социален експеримент показа нагледно колко е лесно да заблудиш потребителите в социалните мрежи. Американският блогър и влогър Наталия Тейлър успя да излъже последователите си, че е заминала на бляскава ваканция в Бали, но всъщност снимките са направени… в ИКЕА.

Снимка: Screenshot / Natalia Taylor

Наталия Тейлър има повече от 300 хил. последователи в „Инстаграм“. На 7 февруари тази година тя пусна поредица от снимки, заснети уж в бляскав и скъп апартамент в Бали, Индонезия. Те бяха публикувани с текста „Кралицата пристигна в Бали“.

 
 
 
View this post on Instagram

The queen has arrived #bali

A post shared by Natalia Taylor (@natalia__taylor) on

Снимките бързо събраха стотици коментари от нейните фенове. „Наистина живееш прекрасен бляскав живот“ и „Нашата кралица от Бали“ са част от тях.

 
 
 
View this post on Instagram

Tea isn’t the only thing I drink..

A post shared by Natalia Taylor (@natalia__taylor) on

Дни по-късно Тейлър разкрива във видеоклип в своя „ЮТуб“ канал, че всъщност не е напускала Съединените щати, а снимките от нейната бляскава ваканция са направени в ИКЕА.

 
 
 
View this post on Instagram

Where should I travel to next? Comment below and maybe I will ;)

A post shared by Natalia Taylor (@natalia__taylor) on

При по-сериозно вглеждане могат да бъдат видени и етикетите на мебелите, останали незабелязани за хилядите последователи на Тейлър.

В клипа тя казва, че социалният експеримент цели да покаже колко измамни могат да бъдат публикациите онлайн.

„Неведнъж се е случвало съвременни инфлуенсъри да бъдат хванати в крачка, че не се намират там, където казват, че са. Или е „Фотошоп“ или просто това не са те на снимките“, казва Тейлър във видеото.

Това не е първият случай на подобен социален експеримент. През 2018 г. друг блогър си организира фалшива почивка в Япония. Миналата година пък редактори на „Бъзфийд“ успяха да заблудят хиляди хора, че са пътували до Лондон.