От готварска печка от началото на 60-те години, през чушкопек, прахосмукачка „Ракета“ до телевизионните апарати от края на 80-те години. Това наричаме днес „Техниката около нас от времето на народната власт“.

Снимка: Ладислав Цветков

От 12 ноември в Политехническия музей в София може да бъде разгледана експозицията, която ни връща в едно отминало време. В колекцията са представени множество уреди и техника, от началото на 60-те до края на 80-те години на миналия век.

Екипът на музея казва, че основната идея е да бъде направена среща между отделните поколения. Хората, които не си спомнят, да видят уреди, които са използвали техните предци,а тези, които пък си спомнят, да разкажат техните лични истории свързани с тази техника.

Снимка: Ладислав Цветков

"Голяма част от уредите, които сме представили са уреди от домакинството. От готварски печки, имаме разбира се прословутия чушкопек с две гнезда за две чушки. И много уреди свързани с хигиената на дома, като една пералня „Диана“, прахосмукачка "ракета", но и по-малки неща, които пък придават усещане за домашна атмосфера – детските играчки, сифона за газирана вода." казва Васил Макаринов, който е уредник в музея.

Снимка: Ладислав Цветков

Освен уредите, излезли вече от употреба, в някои експонати можем да открием корените на техниката, която използваме и днес. Част от експозиция са и два компютъра – „ИМКО 82“ и „Правец 8Д“. Върху базата на "ИМКО" в последствие започва да се произвежда и "Правец 82" - първият широко разпространен, персонален, домашен компютър на „приемлива цена“.

Васил Макаринов казва, че дори с колегите му в музея са учудени от някои уреди, а по-малките посетители тепърва научават за тях.

Снимка: Ладислав Цветков

"Доста от уредите, които са от началото на така наречената "народна власт", дори за мен са много непознати. Например първата българска духалка. Никога не съм знаел, че тогава в България са се произвеждали. Оказва се, че децата до 8-10 години не знаят да използват телефон с шайба. Те изпадат в ступор при въпроса, как с този уред се набира телефонен номер." казва той.

Сега, близо половин век по-късно, отново имаме възможност да се докоснем до бита на българина преди 1989 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!