„Танцът на луната“ – така е озаглавила композицията си от снимки фотографът Росица Димитрова.

В продължение на 7 месеца тя снима „танца”, който естественият ни спътник прави в небето. Това са отделните фази на Лунния цикъл.

Снимка: Росица Димитрова

„Луната изгрява всеки ден средно с 51 минути по-късно от предходния. Така е и на тази снимка – времето всеки ден е с 1 ден и 51 минути по-късно от това на предната фаза”, казва Росица.

Снимка: Росица Димитрова


„Танцът на Луната” е съставен от много снимки, събрани в една композиция. Росица Димитрова е използвала специализиран астрономически софтуер и професионален фотоапарат със специална оптика, за да постигне красивият финален вариант на „танца”.

Снимка: Росица Димитрова

„Първите месеци не спях особено добре. От пълнолунието е, казвах си. Да, ама не. Просто бях прекалено обсебена от Луната, фазите, изчисленията, планирането, кой ден в колко часа трябва да стана, за да си снимам дадената фаза... На приятелите си почти не съм говорила за това (защото не е твърде интересно, особено като изпадна в подробности, които отиват леко към астрономията). Но тези, които ме познават твърде добре, знаят, че си живеех в един свой собствен лунен свят. Добре де, още живея в него. И май там ще си остана!“, допълва Росица.

Снимка: Росица Димитрова

Движението на Земята около оста ѝ малко по малко се забавя. Това се дължи и на факта, че Луната постепенно се отдалечава от нашата планета. Всяка година Луната се „отдръпва” с около 4 см.

Повече за Росица и как е тръгнала по пътя на фотографията научете от материала на Ladyzone.bg