Филмовата продуцентска компания „Уорнър брос.“ обяви, че възнамерява да пусне всичките си нови филми през 2021 г. едновременно по кината и онлайн, пишат световните медии. Безпрецедентният ход накланя везните в полза на стрийминг услугите, които години наред бяха отричани от холивудските гиганти.

За идната година компанията е предвидила общо 17 нови филма, сред които дългоочакваните „Дюн“, In The Heights и „Матрицата 4“. Касовите заглавия ще тръгнат по кината и едновременно с това ще бъдат пуснати в стрийминг платформата на компанията НВО МАХ.

Решението е безпрецедентно, тъй като въпреки глобалната пандемия от новия коронавирус до момента студиата избягваха да пускат своите заглавия онлайн. Заради наложените карантинни мерки по цял свят много киносалони и вериги бяха принудени да затворят врати, което на практика унищожи целия кино сезон.

От „Уорнър брос.“ очевидно не са предвидили това само като временна мярка – и „Дюн“, и „Матрицата 4“ са предвидени за втората половина на 2021 г.

Наблюдатели коментират, че освен като реакция срещу пандемията, „Уорнър брос.“ искат да повдигна интереса към НВО МАХ за сметка на този към киносалоните и традиционното кино.

Вятърът духа в различна посока

Докато до миналата година повечето големи продуцентски компании твърдо отказваха да участват в стрийминг платформи, глобалната пандемия от COVID-19 изцяло промени начина на консумиране на кино.

Съвсем неизненадващо повечето потребители се обърнаха към стрийминг услугите. От „Нетфликс“, например, отчитат рекордна гледаемост и печалба през 2020 г.

Решението на „Уорнър брос.“ да включи и стрийминга в арсенала си може да се окаже ключово за това как се консумира кино на най-големия пазар в света – Съединените щати.

Промяната вероятно ще ограничи посещаемостта на киносалоните, дори и след като вече е безопасно те да бъдат посещавани свободно от публиката.

До момента няколко компании взеха решение да пуснат свои нови заглавия на стрийминг платформи, но за първи път това се случва в такъв мащаб и с такива касови продукции.

Все още не е ясно как тази промяна би повлияла на предстоящите филмови награди. За Оскарите, например, затворените киносалони през тази година ще се окажат голям проблем.

Според правилата на Американската киноакадемия номинираните ленти трябва да са изкарали известно време на голям екран. През последните години многократно са ставали скандали, че филми на стрийминг платформи не са допускани до номинациите и наградите, но за тази година повечето комитети на практика няма да имат избор.

Измерено в пари…

Промяната ще коства изключително много на пазара в парично отношение. Минути след новината на „Уорнър брос.“ акциите на AMC Entertainment – най-големият кино оператор в света, паднаха с 16%.

Неговият директен съперник – „Синемарк“, регистрира спад с около 22%.

За потребителите промяната ще донесе по-малко разходи. Таксата за НВО МАХ в Съединените щати е едва 15 долара месечно, докато средната цена на кинобилети достига до 18,32 долара, сочат данни от Националната асоциация на Кинотеатрите.