Павел Вълков е на 17 години и вече е световен шампион по лонгборд.

Лонгбордът е създаден през 50-те години на миналия век, когато сърфистите на Хаваите решават да докарат усещането на океанските вълните по улиците на града. За тази цел удължават и разширяват дъската на скейтборда и залагат на по големи колелца.

Преди шест години едно момче от Самоков среща за първи път лонгборда по улиците на родния си град. Още тогава Павел е запленен от широката дъска на четири колела.

„Трудното при лонгборда е може би самото начало, когато започваш да научаваш първите стъпки, но с времето лонгбордът става едно цяло с теб. По-трудното е, когато започнеш да надграждаш, за да запазиш психиката си, когато учиш някакъв нов трик или нова стъпка“, разказва Павел.

Как да кара и да изпълнява интересни трикове той учи от видеа в интернет и от лонгбордистите, които среща по улиците и в парковете. В основата на карането на лонгборда обаче стои импровизацията.

„Лонгбордът има няколко дисциплини като фрийстайл, денсинг, даунхил, фрирайд. За тези дисциплини има определени трасета. За даунхила и фрирайда трябва да е стръмно и гладко, за да може да се правят дрифтове. За денсинг и фрийстайл можеш и в парка да караш, стига да е хубава настилката“, разказва още Павел.

У нас спортът не е толкова развит заради липсата на подходящи условия, но през последните години се появяват все повече любители на широката дъска.

Така през 2017 г., още на първото си състезание по лонгборд във Варна, Павел печели първо място в категорията за деца. През 2020 г. участва в Световното по лонгборд, което трябва да се проведе в Айндховен, но заради COVID-19 се случва онлайн.

Павел впечатлява журито с добре отработена техника и стъпки и навръх рождения си ден получава най-големият подарък - световната титла по лонгборд. Тази година му предстои отново да участва в Световното по лонгборд, но този път на живо с участници от цял свят и в категорията за мъже.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!