Хората, които имат за домашен любимец куче живеят по-дълго и имат по-добро сърдечно здраве, сочи ново изследване, проведено от университета в Упсала, Швеция.

Проучването е направено сред 3,8 млн. души на възраст от 40 до 85 години, които са получили инфаркт или инсулт между 2001 и 2012 г. Здравните им данни идват от предишни изследвания.

Данните сочат, че хора с подобни здравни проблеми имат 33% по-малък шанс да умрат след излизане от болницата, ако имат куче.

От друга страна, получилите инсулт, който вече имат кучета, са с 27% по-малък риск от преждевременна смърт в сравнение с тези, които нямат.

Собствениците на кучета също така имат 65% по-малък шанс да умрат от инфаркт.

Според лекарите причината за тези данни са по-честата физическа активност, свързана с разхождането на домашните любимци, както и ниските нива на депресия и самота при хората с кучета.

“Знаем, че социалната изолация е огромен рисков фактор за най-лошите здравни проблеми и преждевременната смърт. Предишни изследвания сочат, че собствениците на кучета са по-малко изолирани и имат редовна комуникация с други хора. Освен това, да имаш куче е добра мотивация за редовна физическа активност”, коментира проф. Тове Фол от университета в Упсала.

Той уточнява, че тепърва предстоят още изследвания по темата, но е възможно в бъдещето кучетата да се “предписват” като лечение.