Смартфоните могат да засекат кога притежателите им са прекалили с алкохола, сочи проучване, цитирано от „Индипендънт“.

Всеки съвременен телефон има сензори за движение, които засичат ускорение, вертикално и хоризонтално движение, както и придвижване напред-назад и наляво-надясно. Именно данните от тези сензори издават кога хората са под влиянието на алкохол.

При проучването учените сравнили различни данни от мобилни телефони, за да открият разликите в походката на собствениците им. По този начин успели да установят в 90% от случаите кога притежателят им е пиян над допустимия лимит за шофиране.

В проучването са се включили 22 възрастни между 21 и 43 години. Доброволците трябвало да изпият достатъчно алкохол, за да повишат нивото на спирт в дъха си до 0,2%, за един час. След приема на алкохол, смартфон бил закачан на кръста на участниците и те трябвало да направят 10 крачки с него.

Макар много малко хора да носят телефоните си на колана, според учените подобни данни могат да бъдат използвани за засичане на алкохолни нива в кръвта.

„След пет години си представям как хората излизат на среща с приятели, пият няколко питиета и когато телефонът им засече промени в походката, свързани с интоксикацията, получават известие с различни предложения как да се приберат и да избегнат високорискови ситуации като шофиране, насилие или нежелан сексуален контакт“, коментира д-р Брайън Съфолето, водил проучването в Медицинския университет на Питсбърг.

Данните от експеримента са публикувани в Журнала за изследване на алкохол и наркотици.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!