След направен тест за COVID-19, мозъчна течност изтече в носа на жена, пише „Бизнес инсайдър“. Това е първият подобен случай и той е описан в ново проучване за престижно медицинско издание.

На 40-годишната жена й бил направен стандартен тест за коронавирус – с взимане на секрет от носа. Това се случва посредством памучен тампон в края на дървена пръчица, с който се взима секрет дълбоко в носа.

Малко след теста, жената получила необичайни симптоми – запушен нос, главоболие и повръщане. Тя отново потърсила лекарска помощ, когато съобщила също за метален вкус в устата, схващане във врата и чувствителност към светлина.

При подробен преглед лекарите установили, че жената е с рядка аномалия, която е останала недиагностицирана през целия й живот. На пациентката била поставена диагноза енцефалоцеле – генетична аномалия, при която отделните кости на черепа не се затварят напълно.

Състоянието й не било причинено от самия начин на взимане на секрет за COVID-19, но тампонът раздразнил мястото, което позволило изтичането на мозъчна течност.

След като открили необичайната аномалия, лекарите извършили успешна операция, при която черепът й бил затворен. Пациентката в момента се проследява за неврологични проблеми, но за момента няма данни за такива.