Повечето от нас обикновено свързват мумифицирането с Древен Египет, но останки от мумифицирани обекти са открити по целия свят. В Перу експертите останали озадачени от откриването на мумифицирани "нечовешки" останки, които имали само три пръста.

Експерти останаха озадачени, след като стотици човешки мумии са открити в пустините на Синдзян-уйгурския автономен район на Китай. Те са използвали генетичните данни, за да определят произхода им.

Находката е направена в близост до Пътя на коприната в Таримския басейн. Мумиите оставят експертите объркани поради странния им външен вид, който изглеждал необичаен за региона.

Снимка: Xinjiang Institute of Cultural Relics and Archaeology

Датирани между 2000 г. пр. н. е. и 200 г. сл.Хр., мумиите притежавали "западни" черти и носели цветни вълнени дрехи. Заедно с тях били погребани животни като говеда, овце и кози, както и хранителни продукти като пшеница, ечемик и сирене, което говори за земеделски начин на живот приживе. Мумиите са открити погребани в ковчези с форма на лодка, които са били покрити с кравешки кожи.

В новото проучване в списание Nature изследователите анализират генетичните данни, събрани от 13 от най-ранните известни мумии от Таримския басейн. Те датират находката към 2100 до 1700 г. пр.н.е. и разкриват откъде са дошли хората.

Резултатите показват, че мумиите са преки потомци на древните северноевразийци - група ловци-събирачи, обитавали северноевразийската степ и Сибир. Те са група, изчезнала преди около 10 000 години, въпреки че преди това са били доста широко разпространени.

Генетиката на древните северноевразийци все още може да се открие в някои популации на коренните групи в Сибир и Америка днес.

Изследването опровергава теориите, че групата е била скотовъдци от Черноморския регион на Южна Русия, централноазиатци или ранни земеделци от Иранското плато.

"Въпреки че са били генетично изолирани, народите от бронзовата епоха в Таримския басейн са били забележително културно космополитни - те са изградили кухнята си около пшеница и млечни продукти от Западна Азия, просо от Източна Азия и лечебни растения като ефедра от Централна Азия", казва Кристина Варинър, автор на изследването, професор по антропология в Харвардския университет и ръководител на изследователска група в Института за еволюционна антропология "Макс Планк".