Нов успех за космическата програма на НАСА – днес сондата „Озирис-Рекс” достигна астероида „Бену”, както беше планирано.

Пътешествието към „Бену” започна на 8 септември 2016 г. Тогава към него беше изстреляна автоматичната станция на НАСА „Озирис-Рекс”.

„Бену” е астероид с диаметър приблизително 500 метра – колкото 10 сгради на НДК една върху друга.

Учените предполагат, че възрастта му е около 4 и половина милиарда години. По същото време е сформирана и Слънчевата система, затова „Бену” може би е част от разрушена планета.

Целта на „Озирис-Рекс” е да вземе проба от повърхността на астероида и да я донесе на Земята. Български учени взеха участие в подготовката на амбициозната мисия.

Задачата на българските астрономи беше от съществено значение - за да стигне безпроблемно до „Бену”, „Озирис-Рекс” трябва точно да се ориентира сред по-малките астероиди и отломки по своя път и близо до него.

„Ние наблюдавахме астероиди по пътя на космическата сонда до „Бену”. Доцент Галин Борисов наблюдаваше 2-метровия телескоп обекти, които бяха в научната програма на космическата мисия, а аз с Шмид-телескопа на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” правех съответно астрометрични и фотометрични наблюдения на астероидите, които трябваше да бъдат изследвани, стигайки до „Бену” и на самия „Бену”, разказа за bTV д-р Веселка Радева, астроном в планетариума на ВВМУ – Варна.

След приближаването до астероида започват сложни маневри и приготовления за сондирането му. „Озирис-Рекс” няма да каца върху него, а ще използва специална роботизирана „ръка”.

„Сондата ще трябва почти една година да обикаля „Бену”, да го изследва, картографира и да се намери подходящо място, където ще се приближи, ще протегне своята ръка и само за 5 секунди ще извърши най-важната си мисия”, каза още д-р Радева.

„Озирис-Рекс” ще изстреля струя азотен газ към астероида. Така ще се откъснат песъчинки и отломки от повърхността, които сондата ще събере и изпрати за анализ. От НАСА очакват това да стане през 2020-2023 г.

Астероидите като „Бену” притежават силата да създават живот, защото носят в себе си органични молекули. Също така обаче притежават и възможността да сеят смърт при унищожителни сблъсъци с други тела в Космоса.

Към момента има вероятност 1 към 4000 Бену да удари Земята през 22 век.