Емоджитата за сирене и пица се използват като таен начин за комуникация между педофили в социалните мрежи, алармират онлайн групи за сигурност, цитирани от британския „Телеграф“. Двете картинки се използват най-много в социални мрежи като „Туитър“ и „Инстаграм“.

Организация от повече от 100 родители доброволци открива и докладва профили, които използват тези две картинки под снимки на деца. Скритият сексуален код на педофилите позволява техните профили да не могат да бъдат открити от социалните гиганти.

При проучванията си организацията е открила редица профили онлайн, които използват именно тези емоджита като таен начин да напишат английските букви CP, значещи child porn или детско порно.

Пред „Телеграф“ 27-годишната създателка на онлайн организацията от родители коментира, че случайно попаднала на няколко онлайн страници, в които имало снимки на различни деца.

„Не можех просто да ги подмина. Там има снимки на момченца на четири-пет годинки, снимани на плажа, които очевидно са откраднати от профилите на техни родители“, коментира жената, която остава анонимна.

Организацията е в директна връзка с „Инстаграм“, където са открити много подобни профили.

„Всяко съдържание, което застрашава деца трябва да бъде премахнато от нашата платформа. Такива профили докладваме и на полицията“, коментираха представители на социалния гигант.

От „Туитър“ също коментираха, че имат политика на „нулев толеранс“ спрямо съдържание, което показва деца със сексуален подтекст. „Ние агресивно се борим с всяко подобно съдържание и правим всичко възможно, за да съдействаме на компетентните органи при разрешаване на подобни случаи“, коментираха от социалната мрежа.

В двете социални мрежи има профили, създадени от родителската група, с име ProtectPD, в които се изкарват на показ регистрации на потребители. Целта – те да бъдат масово докладвани на централите на „Туитър“ и „Инстаграм“, за да бъдат премахнати.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!