Родителите трябва да са изключително бдителни за действията на децата им в мрежата, алармират от ГДБОП, след като само за последните два месеца задържаните за сексулен тормоз над непълнолетни в мрежата са 10 души.

От началото на годината задържаните за педофилия в интернет са 25, съобщават от МВР.

По време на последното разследване, антимафиотите откриват файлове, от които става ясно, че в някои от случаите възрастта на сексуално малтретираните жертви е била под 3 години.

Даниела Колева често говори с детето си за опасностите в мрежата. Не позволява на дъщеря си да има „Фейсбук” профил. 

Снимка: bTV

„Просто съм й казала - не знаеш кой е отсреща, какво може да ти каже, какво може да те накара, много е опасно. Засега ме слуша”, споделя майката.

Децата попадат в капана на насилниците именно чрез „Фейсбук”, а след това са примамени към платформата „Скайп”.

Снимка: bTV

„В „Скайп” започват да ги предизвикват да се показват, да извършват сексуални действия пред камера. Този материал, педофилите записват и впоследствие изнудват децата. Под заплаха тези материали да бъдат разспространени в контактите на детето, до близките му, до родителите му, обикновено децата се съгласяват", каза Явор Колев, началник на отдел "Киберпрестъпност", ГДБОП.

Превенцията - родителите да спечелят доверието на децата си. Шпионажът не е добър вариант за контрол, обясняват експерти.

Снимка: bTV

„Ще започне да крие и ще отиде в канали, които не можете да проследите. Има достатъчно програми, т.нар. парентал контрол или родителски контрол, има поне 10-20 варианта на пазара. Да инсталирате, да филтрирате кофти съдържание. Накарайте детето да си смени възрастта във „Фейсбук”. Ако се напише, че са от 13 до 17 години, се включват 6 допълнителни защити. Профилът не може да се намери през търсачките”, обясни Деян Благоев, експерт по киберсигурност.

Наказанието, което онлайн насилниците могат да получат при доказване на вина, е до 6 години затвор.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!