Интерпол разби международна мрежа от педофили, свързани в т. нар. "тъмна мрежа" в интернет (даркнет). Сървърът, на който са били качвани извращенията, се е намирал в България.

Продължилото две години разследване е довело до ареста на 9 души в Тайланд, Австралия и САЩ, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Спасени са 50 деца, установява се самоличността на още около 100, които може да са станали жертви на същата мрежа.

Операцията започнала след разкриването на материали с детска порнография на сайт в "тъмната мрежа" с близо 63 000 абонати в цял свят. Сезирани от Интерпол, следователи от няколко страни анализирали материалите на споменатия сайт, съдържащи сцени с посегателства над 11 момчета на възраст под 13 години. Локализирани били айпи адреси в Тайланд, Австралия и САЩ.

Българският отдел за борба с киберпрестъпността, от своя страна, е дезактивирал сървъра на този сайт, на който в течение на няколко години нов материал е бил качван всяка седмица, посочва Интерпол.

Сред деветимата задържани е главният администратор на сайта, базиран в Тайланд. Той е бил идентифициран като извършителят на посегателствата над 11-те момчета, сред които и негов племенник.

Друг уеб администратор, живеещ в Австралия, е бил задържан за притежание на хиляди материали с детска порнография, заснети в Тайланд и Австралия. В повечето от тях той е главният извършител на посегателствата над деца. Едно от децата било едва 15-месечно към онзи момент.

Двамата мъже вече са осъдени съответно на 146 и 40 години затвор в страните си.

Няколко от арестуваните в САЩ били хора на доверени позиции. Сред тях има и човек, посегнал на двегодишния си полубрат, каза регионалният представител на американското министерство на вътрешната сигурност в Банкок Ерик Маклафлин, цитиран от "Интерпол".

Мрежата е с такъв мащаб и толкова много разклонения, че разследването, в което са участвали още близо 60 страни членки на полицейската организация, би могло да продължи с години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!