Безценните мозайки в базиликата “Сан Марко” във Венеция имат нужда от спешна реставрация след големите наводнения в началото на октомври, предаде “Телеграф”. Подовете на църквата са получили повреди, каквито се наблюдават за 20 години само за един ден под вода.

Базиликата “Сан Марко” е катедралната църква на Венеция и е една от най-известните в света. Тя е най-добрият пример за италиано-византийска архитектура. Базиликата се намира на известния площад “Сан Марко” и е свързана с “Двореца на Дожите” – царският дворец на Венеция.

Именно заради сложните мозайки базиликата е толкова известна в цял свят. Често я наричат “Църквата от злато”.

Снимка: Getty Images

В изявление от ръководството на базиликата посочват, че са отделили част от собствените си средства за реставрация на катедралата, но тъй като италианското правителство трябва да предпази града от наводнения, очакват от тях поне 2 млн. евро.

Снимка: Getty Images

Инж. Пиерпаоло Кампострини, който отговаря за поддръжката на 1000-годишната сграда, посочва, че дългосрочните последици от наводненията и останалата след тях влага са още по-опасни за мозайките и бързо трябва да се пристъпи към реставрацията им.