Три четвърти от историческия италиански град Венеция са под вода, предават световните агенции. По това време на годината има прилив, който наводнява части от града, но този път той е необичайно висок и морското равнище се повиши със 156 см.

“Acqua alta” или “висока вода” на италиански е годишно явление, при което нивото на Адриатическо море се повишава и наводнява венецианската лагуна. Природният феномен се наблюдава през пролетта и есента, когато астрономическите приливи се подсилват от особеностите на метеорологичното време.

Снимка: EPA/Reuters

Венецианските власти определят тазгодишния прилив като “необичайно висок”. Водата е достигала ниво от 146 см за последно през януари 1966 г.

Снимка: EPA/Reuters

Проект “Моисей”

“Подобни тежки наводнения могат да бъдат предотвратени с проект “Моисей”, стига той да беше завършен на време”, коментира кметът на Венеция Луиджи Брунаро.

Снимка: EPA/Reuters

Системата “Моисей” се изгражда от 2003 г. насам, но многократно е спиран заради липса на пари и корупционни скандали. Той предвижда във венецианската лагуна да бъдат изградени 79 прегради, всяка от които ще тежи 300 тона. Те ще бъдат вдигани при висок прилив и ще спират водата от Адриатическо море да навлезе във залива.

Очаква се да бъде завършен през 2022 г., стига работата да не спира.

Завършената част от "Моисей"
Снимка: Wikimedia Commons

Обикновено венецианци се справят с наводненията с подръчни средства, като сами изграждат бариери пред входните врати на домовете и магазините си, но този път и това не е помогнало. На снимки в социалните мрежи и информационните агенции се виждат наводнени, но работещи магазини и туристически атракции.

Снимка: EPA/Reuters

Кметът на града предупреждава, че ако “Моисей” не бъде завършен навреме, това би унищожило и част от културното наследство на града, което от години страда от честите наводнения.