Шлемът и маската, които носи Дарт Вейдър във филма "Междузвездни войни: Епизод V - Империята отвръща на удара”, ще бъдат продадени на търг. Те са сред малкото предмети, които актьора Дейвид Праус е носил на снимачната площадка в ролята на известния злодей от сагата.

Очакванията на експертите са шлемът да де продаде за сума между 250 000 и 450 000 долара, но е възможно в наддаването да бъде надхвърлен половин милион.

Продажбата на шлема на ситския лорд ще е част от голяма проява, на която ще се продадат над 1000 предмета от известни филми на обща стойност 10 милиона долара. Търговете ще са в Лос Анджелис на 25 и 26 септември, пише АФП.

Феновете ще могат да наддават за неща като роклята на Дороти от оригиналната екранизация на „Магьосникът от Оз”. Във филма от 1939 г. играе Джуди Гарланд, но роклята реално е носена от дубльорката й Барбара Кошей.

Снимка: Аукционна къща \"Профайлс ин хистъри\"

Смята се, че и тази частица от историята на Холивуд може да достигне цена от половин милион долара.

Даже по-скъп от това може да се окаже прототипа на луноход, който Джеймс Бонд успява да открадне от злодея Блофелд във филма от 1971 г. „Диамантите са вечни”.

Снимка: Аукционна къща \"Профайлс ин хистъри\"

Смята се, че бъгито, което Шон Конъри подкарва из пустинята, може да достигне цена от 600 000 долара.

На търга ще бъдат изложени също костюми, носени от Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет в "Титаник". 

Снимка: Аукционна къща \"Профайлс ин хистъри\"

Очила на Даниъл Радклиф от "Хари Потър и философският камък", както и блъснатият от влак автомобил DeLorean от "Завръщане в бъдещето 2".

Снимка: Аукционна къща \"Профайлс ин хистъри\"