Сър Тим Бърнърс-Лий, изобретателят на световната мрежа, която е първообраз на съвременния интернет, е съставил план да я поправи. „Договорът за интернет пространството“ е подкрепен от технологични гиганти като „Гугъл“ и „Фейсбук“, пише британският „Гардиън“.

Планът е съставен от няколко точки, чиято крайна цел е интернет пространството да бъде спасено от политически манипулации, фалшиви новини, нарушаване на правата на потребителите и други зловредни явления. Според Бърнърс-Лий те могат да изпратят света ни в „дигитална дистопия“.

Съставеният от Бърнърс-Лий „Договор за интернет пространството“ цели да подпомага правителства, компании и индивиди, направили конкретни стъпки към предпазването на интернета от злоупотреби, както и за опазване ползата му за човечеството. Договорът, върху който общо са работили 80 организации в продължение на повече от година, очертава девет принципа за опазване на световната интернет мрежа – по три за правителства, компании и отделни индивиди.

Договорът гласи следното за всяка една от категориите.

Правителствата трябва да осигурят връзка с интернет за всички, да оставят интернета достъпен по всяко едно време и да уважават и защитават фундаменталните онлайн права на потребителите и сигурността на данните им.

Компаниите трябва да поддържат интернет връзката на достъпна цена за всички. Те също трябва да уважават правата на потребителите онлайн и да създадат взаимно уважение с тях. Също така компаниите трябва да разработят технологии, които подпомагат най-добрите идеи, но в същото време предпазват от лошите.

Договорът призовава потребителите да бъдат създатели на идеи и съдържание онлайн, да създават силни общества и да уважават човешкото достойнство. Потребителите също трябва да се борят за интернет мрежата.

„Договорът за интернет пространството“ е подкрепен от гиганти в технологичния свят като „Гугъл“, „Фейсбук“, „Майкрософт“ и „Туитър“.

„Смятам, че страхът на хората от лоши неща, които се случват в интернет, става все по-голям и по-голям, и с право. Ако оставим мрежата така както е, има изключително много неща, които могат да се объркат. Можем да изпаднем в дигитална дистопия, ако не се погрижим сега. Не ни трябва план какво да променим в интернет пространството в следващите 10 години, трябва ни план какво да променим сега“, казва Бърнърс-Лий пред „Гардиън“.

Снимка: Wikimedia Commons

Настоящите правителства на Германия, Франция и Гана също са подписали под основните принципи на „Договора за интернет пространството“.

„Силите, които тласкат интернет пространството в грешната посока винаги са били много силни“, казва Бърнърс-Лий. „Независимо дали става въпрос за компания или правителство, което контролира интернет пространството и достъпа до интернет, за да трупа печалба или да остане на власт. Хората са най-важната част от това, защото само хората могат да бъдат мотивирани да търсят отговорност на компаниите и правителствата“, допълва той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!