Световната мрежа, която (всъщност малко погрешно) наричаме интернет, стана на 30 години.

На 11 март през 1989 г. Тим Бърнърс-Лий, британски програмист на работа в ЦЕРН, изпратил на началника си предложение за система за организация на работата с файлове в изследователския център. Под документа шефът му написал една единствена бележка – “неясно формулирано, но вълнуващо”.

Благодарение на тази бележка Бърнърс-Лий прекарва следващите месеци в създаване на тази система, която най-просто казано организира файловете на ЦЕРН в мрежа, достъпна от всеки компютър посредством линкове. Така той създава системата, върху която днес работи съвременният интернет.

По това време вече съществували организирани мрежи са споделяне на информация, имало и изпратени имейли, но нито една система не била толкова надеждна като тази на Бърнърс-Лий.

Въвеждането на уеб браузъри, уеб страници и хиперлинкове с информация направило революция в начина, по който търсим и споделяме информация.

Снимка: iStock

Без световната мрежа, например, професията “инфлуенсър” нямаше да съществува. През 2018 г. общо 2,8 млрд. души са били активни в социалните мрежи. Нарастващата популярност на “Инстаграм” и YouTube позволи на много да превърнат хобито или живота си в работа, като споделят информация онлайн. Ако световната мрежа не съществуваше, това нямаше да бъде възможно, тъй като нямаше да има лесен начин да споделяме информация и снимки помежду си.

Снимка: iStock

Ако интернет не съществуваше, развлекателната индустрия щеше да изглежда по съвсем различен начин и платформи като “Нетфликс”, HBO GO и Hulu нямаше да ги има. До 2018 г., например, “Нетфликс” имат регистрирани над 148 млн. потребители от цял свят. Световната мрежа промени киното като го направи по-достъпно, но пък нанесе удар върху киносалоните в световен мащаб.

Снимка: iStock

Без световната мрежа пазаруването ни щеше да бъде много по-трудно. Това означава, че хората щяха да продължат да пазаруват по стандартния начин – с отиване до конкретния магазин. С появата на платформи за онлайн плащания обаче революцията в онлайн пазаруването доведе до огромен скок на платформите за продажба на всякакви стоки.

Снимка: iStock

Една от негативните последици от световната мрежа обаче е недоверчивостта на хората към специалисти, посочват анализатори. Според тях ако интернет не съществуваше, повече хора щяха да се доверят на медицински специалисти, тъй като не могат да проверят онлайн симптомите си. В световен мащаб около 60% от интернет потребителите проверят онлайн симптомите си – нещо, което преди са правели при медицински специалисти.

Тим Бърнърс-Лий
Снимка: Wikimedia Commons

На 30-тата годишнина на световната мрежа Бърнърс-Лий публикува отворено писмо, в което отправя предупреждение към модерния свят.

“С всяка нова функция и нов уебсайт пропастта между тези, които са онлайн и тези, които не са, се увеличава. Ето защо става все по-важно мрежата да стане достъпна за всички”, пише той.

Бърнърс-Лий коментира, че световната мрежа е дала глас на много маргинализирани групи, но в същото време е създала възможности за измамници и разпространители на омраза.

Въпреки това той очаква бъдещето с любопитство. “Би било голямо поражение да смятам, че мрежата не може да се промени към по-добро в следващите 30 години”, казва той.