На 6 август 2019 г. се навършват 28 години от появата на световната мрежа, която е първообраз на съвременния интернет.

World Wide Web (WWW) или Световната мрежа е изобретена още през 1989 г. от британския учен сър Тим Бърнърс-Лий. Той създава първия интернет браузър през 1990 г. Първоначално създадена за вътрешна мрежа на учените от ЦЕРН, Бърнърс-Лий бързо разбира колко голям е потенциалът на това изобретение и на 6 август 1991 г. WWW става достъпна и безплатна за целия свят.

Сър Тим Бърнърс-Лий
Снимка: iStock

Появата на световната мрежа е началото на съвременната информационна ера и се използва до ден днешен като основен инструмент за общуване в интернет.

Ето и няколко любопитни факта за раждането на световната мрежа:

1. Първият уебсайт се появява също на 6 август 1991 г. и това е http://info.cern.ch

Компютърът, използван от Бърнърс-Лий за създаването на световната мрежа
Снимка: iStock

2. Сър Бърнърс-Лий използвал компютър NeXT като сървър за първата световна мрежа. На него е написал и първия браузър, чието съкращение – www – използваме и сега.

3. През 1992 г. Бърнърс-Лий качва и първата снимка онлайн – на нея са изобразени четирите певици от музикалната група на ЦЕРН.

Първата снимка качена във световната мрежа
Снимка: iStock

4. На 30 април 1993 г. от ЦЕРН обявяват, че световната мрежа ще бъде безплатна за всеки.

5. Повратен момент в съществуването на световната мрежа е създаването на браузъра “Мозаик” през 1993 г. Това е един от първите графични браузъри и е създаден от екип учени в университета в Илинойс. “Мозаик” спомага разпространението на световната мрежа по цял свят, тъй като прави използването й значително по-лесно.

6. Световният консорциум, който създава международните стандарти за световната мрежа е създаден от сър Бърнърс-Лий след като напуска ЦЕРН през 1994 г.

7. Първата интернет търсачка се казва “Арчи”. Това е първият инструмент, който позволява да се търсят документи и файлове в световната мрежа.

Първата интернет търсачка
Снимка: iStock

8. Порнографията съставя огромна част от световната мрежа, но първият уебсайт, регистриран с име .xxx (адрес за уебсайт със съдържание за възрастни) се появява чак през август 2011 г.

9. Световната мрежа и интернет не са едно и също нещо. Интернет е инфраструктурата, която свързва милионите компютри по цял свят, докато световната мрежа е колекция от текстове, снимки, музикално файлове, видеа и анимации, които можем да открием благодарение на интернет.

10. Според данни от 2019 г. интернет се използва от 4,39 млрд. души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!