Създателите на изключително популярната компютърна игра “Фортнайт” наемали психолози, чиято работа била да я направят максимално пристрастяваща, сочат данни от едно от първите дела срещу гейминг пристрастяване.

Преди време СЗО въведе в списъка си с болести пристрастяването към компютърни игри. До момента обаче не е имало нито един случай на официални правни действия срещу която и да е компания и игра.

Делото е поведено от родители на дете, което “провалило живота си”, играейки “Фортнайт”.

“Епик геймс” години наред наемат психолози, за да подобрят “Фортнайт” и да я направят максимално пристрастяваща”, твърди адвокат Алесандра Чартранд, която представлява родителите.

“Те пускат на пазара тази изключително пристрастяваща игра, която е насочена към младите. В нашия случай – двама родители. Те казват, че ако са знаели колко е пристрастяваща и как ще развали живота на детето им, никога нямаше да му позволят да я играе”, допълва Чартранд.

Адвокатът стига и още по-далеч, като прави паралел със случай от 2015 г., когато тютюневи компании бяха обвинени, че не предупреждават достатъчно колко пристрастяващи са цигарите.

Това не е първото дело срещу “Епик геймс” – в миналото те са обвинявани, че използват хазартни техники, които целят да накарат малки деца да залагат истински пари в играта.

Към момента няма коментар от тяхна страна по текущото дело.