Със засилващото се притеснение, че изкуственият интелект ще замести много от нас в професиите ни, от “Гугъл” направиха демонстрация всъщност колко е напреднал той.

Създаденият от компанията “АлфаСтар” победи професионални играчи на стратегическата компютърна игра “Стар Крафт II”, която изисква от участниците да взимат стотици сложни стратегически решения във всеки един момент, за да могат да победят. На ден се изиграват над 200 хил. игри.

“Гугъл” организираха лайвстрийм, в който всеки желаещ може да наблюдава играта между “АлфаСтар” (изкуствен интелект, разработен от екипа на DeepMind) и професионалните играчи, а резултатът – изкуственият интелект успя да спечели 10 от 11 игри срещу професионалистите.

При такива експерименти технологичните екипи разчитат предимно на това, че един изкуствен интелект може да взима сложни решения в пъти по-бързо от човек и да извършва много повече действия за една минута. В случая обаче “АлфаСтар” действал по-бавно от професионалните играчи и взимал много по-малко решения от тях и въпреки това успял да ги победи.

Изкуственият интелект успешно предположил кога да използва дадена тактика и кога е наложително да се оттегли от битка, за да излезе победител накрая.

“Стар Крафт II” е стратегическа игра в пъти по-сложна от всички останали игри, на които до момента изкуствен интелект е побеждавал. Експериментът доказва, че съвременният изкуствен интелект е далеч по-съвършен отколкото много от нас са смятали.