Пристрастяването към компютърни и видео игри официално е класифицирано като болест. Това стана ясно от изявление на Световната здравна организация (СЗО).

Организацията е добавила манията по компютърни игри в списъка си за статистическа класификация на здравните проблеми в цял свят. Той ще е в сила от януари 2020 г.

Там модерната болест е описана като “повтарящ се модел на действия, свързани с компютърни игри, който има превес над други житейски интереси”.

Новата класификация на манията по компютърните игри не трябва да ви плаши – от СЗО поясняват, че това е състояние, което се появява и изчезва. По-сериозни прояви на разстройството са редки, като типични симптоми за тях са отказване на храна и сън за сметка на компютърни игри, както и отлагане на текущи задължения, за повече от една година.

Срещу новата класификация вече има отпор – много организации и лобистки групи изтъкват предимствата на компютърните игри, като терапевтичните им свойства и развиването на въображението и логичната мисъл.

“Световната гейминг индустрия, която има представители в Европа, Съединените щати, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Южна Африка и Бразилия, призовава Световната здравна организация да преразгледа решението си за вкарването на пристрастяването към компютърни игри в списъка със заболявания. СЗО са уважавана организация и нейните препоръки, базирани на независими експерти, трябва да се спазват. Към този момент няма достатъчно данни, които да подкрепят включването му в списъка”, коментираха от “Ентъртейнмънт софтуер асосиейшън”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!