Сателитни изображения доказаха, че колониите на императорските пингвини в Антарктика са с 20% от известното досега. Откритието е направено от Британското антарктическо проучване (БАП) след следене на петната от изпражненията на птиците по леда.

Гуано – натрупване на изпражнения, урина и останки от птици, е основното доказателство за съществуването на още 11 колонии императорски пингвини, за които не сме знаели до този момент. Пингвините са прекалено малки, за да бъдат забелязани на сателитните снимки. Огромните кафеникави петна от техните изпражнения, обаче, лесно могат да бъдат различени на белия фон на леда.

Снимка: ESA

Въпреки вълнуващите резултати, Антарктика и нейните обитатели продължават да бъдат изправени пред предизвикателството на глобалното затопляне. Районът около Южния полюс се затопля с най-висока скорост в световен мащаб, застрашавайки дома на птиците.

„Въпреки че това са добри новини, колониите са малки и просто увеличават цялата популация с около 5-10%, до малко над половин милион пингвини“, коментира главният автор на научния труд Питър Фретуел.

Учените предупреждават, че повечето от новооткритите колонии са на локации, които се очаква да бъдат загубени със затоплянето на климата. „Птиците на тези места са може би „канарчетата в мината“, предупреди за нарастващата заплаха главата на „Консервативна биология“ към БАП – ако колониите изчезнат, вероятно територията им скоро след това ще ги последва.