Руският производител на роботи „Промобот“ е открил нов департамент с лаборатория в град Владивосток, където е започнал проучвания и разработки в областта на развитието на хуманоидите, съобщава „Ройтерс“.

Целта на новия клон на компанията е да създаде реалистични хуманоидни роботи. Една от задачите, с които се занимава екипът във Владивосток е създаването на „супер реалистична“, но изкуствена човешка кожа за роботите. Тялото, очите и зъбите на робота също не трябва да бъдат различими от човешките.

 

Снимка: Ройтерс
„Искаме да внесем естетиката на скулптурата и изкуството в нашите роботи, защото за да напреднем в тази област е нужна комбинация от наука и изкуство“, обяснява ръководителят на проекта и специалист по 3D моделиране Пьотр Чегодаев.

Снимка: Ройтерс

Екип от професионалисти в областта на полимерите и 3D моделиране в компанията в момента разработва мъжки хуманоиден робот, когото са кръстили Алексей. 

„Промобот“ има дълъг опит в производството на роботи, като продукцията на компанията се ползва в руски държавни институции и висши учебни заведения. Клиенти на фирмата са и американски университети. През 2019 г. моделът „Промобот V.4“ стана служител на колежа на Северна Каролина.

Руската компания е основана през 2015 г. в сибирският град Перм, но вече има клонове във Филаделфия и Хонконг. Нейни роботи се използват в 40 страни в сферата на услугите като администратори, промоутъри и помощници, сочат данни на фирмата.

Новият хуманоиден робот на компанията се очаква да излезе на пазара в края на тази година, казва Пьотр Чегодаев.