Деца, които са родени през летните месеци, е по-вероятно да развият депресия до 16-годишна възраст, сочи ново изследване, цитирано от “Индипендънт”.

Проучването е проведено от лондонския университет по медицина и цели по-дълбоко разбиране на причините за депресията при тийнейджъри и ученици.

Лекарите са използвали електронните картони на над 1 млн. души във Великобритания. Те установили, че учениците, чийто рождени дни са в края на учебната година – по-близо до летните месеци – имат с 30% по-голям риск да развият депресия преди да навършат 16 години. Въпреки това те подчертават, че тази диагноза често може да бъде сбъркана с хиперактивност.

Като една част от причините учените посочват, че успехите в училище и лошите връзки със съученици могат да доведат до здравни проблеми.

Проучването посочва, че на този проблем може да се противодейства. В някои страни например родителите изчакват една допълнителна година преди да запишат детето си на училище, за да не изостава от съучениците си.

Всяка година във Великобритания има около 800 хил. първокласници. Бройката на малките деца с депресия се увеличава с около 500 случая на година.