Професор от Хонконг е разработил образователна програма с роботи, които помогат на деца с аутизъм да подобрят своите социални умения, предаде „Ройтерс“.

Инициативата "Робот за поведенческа интервенция при аутизъм" е предназначена за подрастващи на възраст между 3 и 18 г. и има за цел да им помогне да разрешават проблеми, свързани с конфликти и тормоз.

Снимка: Ройтерс

От 2015 г. насам над 1200 деца са използвали помощта на роботите за своето развитие.

"Лицата с аутизъм имат ниска мотивация за взаимодействие с околните и свръхчувствителност към света около тях. Използваме роботи, за да ги научим на социални умения и да намалим тревожността им", обяснява Катрин Со, асоцииран професор по педагогическа психология.

Снимка: Ройтерс

Изобретенията ангажират децата с ролеви игри и вербално взаимодействие. Типичният клас включва два малки робота, които разиграват социални сценарии върху маса, помагайки на децата да видят разликата между подходящо и неприемливо поведение като гневни изблици или писъци.

Майка на 5-годишно момиченце с аутизъм разказва, че дъщеря ѝ участва в програмата от 7 месеца и социалните и комуникативни й умения са се подобрили значително. 

"Тя вече има някаква степен на социален живот", казва Мюз Уонг.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!