Холивудската звезда Робърт Дауни-младши заяви, че ще посвети следващите десет години от живота си на това да изчисти планетата ни от възможно най-много боклук. Той направи изявлението по време на конференция на “Амазон”.

Актьорът, изиграл Тони Старк в “Отмъстителите” поясни, че ще направи това с помощта на роботиката и изкуствения интелект.

“Само да уточня – не претендирам, че разбирам от проблемите, пред които сме изправени като вид, само защото като актьор играх гений в последните 11 години”, пошегува се той с публиката в началото на речта си.

Той разказа, че преди шест месеца бил “на една маса с много умни и впечатляващи специалисти”, с които обсъждали проблемите, пред които сме изправени като биологичен вид.

“Тогава някой каза: с роботика и технология може би можем да изчистим значително – ако не изцяло, Земята в следващите десет години. Аз отговорих – Ами, да го направим тогава!”

Инициативата, която Робърт Дауни-младши стартира се казва “Коалицията Отпечатък” (Footprint Coalition) и целта й е с помощта на технологиите, изкуственият интелект и роботиката да изчисти Земята от боклук и да обърне въглеродния отпечатък, който оставяме като биологичен вид върху околната среда.

Новата организация ще стартира през април 2020 г.

“Все пак останах без работа, трябва да имам какво да правя”, пошегува се Робърт Дауни-младши.

Към момента подробности около чисто паричната и логистична страна на инициативата не са ясни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!