„Красива скулптура, която има една допълнителна функция – катеренето” – така архитект Васил Шарланов описва последния си проект. Ръководеният от него екип постави рекорд за най-висока стена за катерене в света. Съоръжението се издига на 80 метра над датската столица Копенхаген.

То е изградено върху „Копенхил“ – топлоелектрическа централа, която изгаря битови отпадъци, без да отделя вредни газове. Според арх. Васил Шарланов, когато човек си представи индустриална зона, често го асоциира със скучно място, където не би отишъл. Проектантите обаче използват свободната площ на сградата за спортни съоръжения и я превръщат в атракция. Тя става новата „планина“ в града, където има възможност за разходка навън, за катерене, за ски.. 

Снимка: EPA

„Колкото повече полезни функции има даден елемент на сградата, толкова по-добре. Затова мисля, че е интересна идея за правенето на катерачни стени на фасадите”, изтъква арх. Шарланов.

Според него катерачната стена кара хората да мечтаят, защото „в човешката природа винаги искаме да ходим напред, нагоре, да откриваме нови места, да покоряваме върхове”. Той самият е начинаещ катерач и признава, че не е пробвал 80-метровата стена, защото не би се престрашил на толкова високо. 

Според архитекта обаче красотата на един град не се вижда от високото, не зависи и от дизайна на сградите. Той смята, че това, което се случва между сградите, „в самото градско пространство – как са устроени улиците, пешеходните зони, е от ключово значение за облика на един град. Според него, “доколко един град е красив, зависи от това, доколко е удобен за един пешеходец”.

“На Запад, като отидеш в някоя красива столица, възможността сам да се разхождаш пеша из различните интересни пространства, е едно от най-запомнящите се неща (...) Повечето хора няма непременно да кажат, спомняйки си за посещението в града, конкретна сграда, а може би цялото усещане от самата градска среда”, добавя арх. Васил Шарланов. 

Кадри от „Копенхил“ и други от оригинални проекти, реализирани в целия свят можете да видите в изложбата на „Уолтопия“ до края на месец октомври между 9:00 ч. и 21:00 ч. в централата на компанията.

Стажант-репортер: Катрин Миладинова