Тази седмица в рамките на фестивала Дни на предизвикателствата" бяха раздадени и наградите на Българска федерация по катерене и алпинизъм. Една от наградите получи младата надежда в боулдъра Петър Иванов. 

„Още с първия досег до този спорт се влюбих в него. Непрекъснато ми се катери и постоянно мисля за катерене. Повечето родители се плашат, но катеренето, както тичането и ходенето, е естествено човешко движение - просто децата ги привлича. Камъните, катерушките, скалите са като магнит за тях и аз бях по същия начин", разказва още Петър.

Снимка: btvnovinite.bg

Този спорт се свързва с докосванията, гледките и хармонията между движенията на тялото и извивките на скалите. Наричат го още скална гимнастика. Различното от другите дисциплини в катеренето са маршрутите с препятствия, много по-ниските скални масиви, липсата на обезопасяване и специалните обувки.

 „Много се набляга на силата, а това се постига с много тренировки и затова всички я смятат за най-трудната и тежка дисциплина от трите. Тренира психиката, защото е необходима много голяма концентрация. Много хубаво влияе и на тялото. Изгражда се много добра обща физическа подготовка и ако се занимаваш професионално с катеренето, можеш и много други спортове да започнеш", разказва Матей Мицев.

Снимка: btvnovinite.bg

Боулдърингът като отделна дисциплина в катеренето води началото си през 1961г. чрез Джон Гил. Половин век по-късно се превръща в една от най-популярните дисциплини сред любителите на екстремни усещания в планината.

Снимка: btvnovinite.bg

„За боулдъра мога да кажа, че се изисква най-много сила от всички дисциплини, защото, както се вижда, стените са малки и не е нужно подсигуряване. Тъй като стените са малки, за да има някакво предизвикателство, трябва да се направи нещо много трудно, а за да е трудно, трябва да е или много силово, или много технично. При всички случаи много се набляга на силата, а това се постига с много тренировки и затова всички я смятат за най-трудната и тежка дисциплина от трите", казва още Матей.

Снимка: btvnovinite.bg

В България има над 10-годишна история, а имената на родни катерачи са сред най-добрите в света. Сред са Матей Мицев и Петър Иванов, който е носител на европейската купа, а по-рано тази година извоюва и 6-о място на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

Снимка: btvnovinite.bg

„Многомесечните усилия, които бях положил преди това, се отплатиха. В Чехия беше Европейското първенство и направих едно от най-добрите си катерения на състезание през живота. Моята цел е след като кандидатствам и бъда приет да възстановя състезателната си кариера и да се пробвам да се класирам за Олимпийските игри в Токио. Ще бъде много трудно. Шансовете са срещу мен, но нищо не ми пречи да пробвам", споделя Петър Иванов

Снимка: btvnovinite.bg

Състезателното катерене ще бъде част от летните олимпийски игри в Токио през 2020 г. като обединен формат. Пепи ще се бори за място на стартовата позиция, до която ще бъдат допуснати общо 40 състезатели мъже и жени – най-добрите в дисциплините "боулдъринг", "скорост" и "трудност". Желанието и на двете момчета да се развиват професионално в тази дисциплина, обаче среща препятствия.

„В подготовката за състезанията в България срещаме доста трудности. Факт е, че досега я нямаше тази страхотна зала, в която да се подготвяме по-добре. Но преди нея нямахме толкова добра база, нямахме и маршрут за скорост, който е стандартен. Нивото на развитост на страната кореспондира с нивото на развитост на спорта. Това важи и за останалите сфери – за образованието, за здравеопазването, но все повече ще се усъвършенства спортът и неговото представяне в България. Все повече хора ще го практикуват и все повече хора ще има досег с него", добавя още Петър Иванов.

Снимка: btvnovinite.bg