Една от върховите точки на модерната технология – добавената реалност влиза в класната стая.  Благодарение на мобилно приложение, учениците ще имат възможността да получават и възприемат информация по напълно нов начин.

Снимка: Ладислав Цветков

Трудно достъпните и нерядко зле илюстрирани текстове на хартиените учебници се превръщат в триизмерни графики на египетски фараони, древногръцки шлемове и животни в естествена среда с помощта на нова платформа за дигитални учебници.

Снимка: Ладислав Цветков

Разработката започва в Австрия, а българският предприемач Венцислав Луканов взима софтуера и търси неговото приложение в България и пазара у нас. 

Снимка: Ладислав Цветков

Той вярва, че технологии като VR и добавената реалност тепърва ще показват потенциала си, особено у нас.

Венцислав е оптимист, защото, по думите му, и инфраструктурата, и самите устройства вече не изискват огромни инвестиции – буквално всеки ученик скоро ще има в джоба си смартфон, който е повече от достатъчен за работа с платформата.

Снимка: Ладислав Цветков

Пред камерата на bTV Венцислав обясни, че добавената реалност в класната стая може да помогне на места, където назначаването на квалифицирани специалисти и учители е трудно.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му технологията дава възможност за създаването на дигитални аватари, които чрез звук и анимация да предадат, например, урока по история по един интерактивен и цветен начин.

Вижте още за учебника на бъдещето във видеото!