Мексикански учени установиха, че естествени съставки на успокояващите храни и напитки, като шоколад и чай, приличат на химикал в антидепресанти и вероятно имат подобен ефект.
Учените от мексиканския Национален автономен институт са направили откритието, докато са изследвали над 1700 съставки, които определят вкуса на популярни храни. Така те установили, че някои компоненти от тези храни приличат на валпроиновата киселина, която се използва в лекарства срещу промяна в настроението за хората с маниакално-депресивно разстройство.
Освен шоколада и чая, подобни молекули имат ягодите, къпините, малините, боровинките.
Учените се надяват да открият и други съставки в храните, които въздействат върху настроението и поддържат добро когнитивно състояние. Така те могат да разработят и хранителни добавки, които повдигат духа.