Протестите срещу расизма, които започнаха от Съединените щати и завладяха почти целия свят – промениха възприятието на хората към редица аспекти на социалния живот.   

Произведения на изкуството бяха поругани, паметници бяха разрушени, а филми – свалени от ефир. Причината – поддръжниците на движението Black Lives Matter ги смятат за символи на расизма. 

За да не бъде застигната от негативната вълна, най-голямата платформа за съхраняване на програмни кодове GitHub взе превантивни мерки. От компанията съобщиха, че започват кампания за подмяна на техническата терминология, използвана от десетилетия, защото етимологията ѝ има общо с робството. 

Компанията се притежава от „Майкрософт“ и се използва от над 50 млн. разработчици в цял свят. На програмен жаргон терминът „master-slave“ (б.р. в превод от английски език – „господар-роб“) обозначава връзка в системата, където „master“-ът контролира останалите процеси или с други думи – стеблото на дървото от код. Тази връзка присъства в почти всеки програмен проект.

Желание за подобна промяна има от години, но никога не е завършвана докрай, защото тези термини са наложени в практиката и би било изключително трудно да се сменят. Голяма част от програмистите приеха добре идеята на GitHub и призоваха колегите си да прекръстят своите „master“-и на „main“ (основен). 

Редица големи компании се опитват да избягват тази терминология в кодовете си. „Андроид“ и „Гугъл“ от известно време призовават програмистите да не използват „blacklist“(черен списък) и „whitelist“ (бял списък) за имена на директориите си, като предлагат алтернативи – „blocklist“ (списък с блокирани) and „allowlist“ (списък с позволени). 

Потребителите на GitHub могат да предлагат и други жаргонни думи, които според тях биха обидили афроамеиканците в света на технологиите.