Австралийският актьор Ръсел Кроу не присъстваше на наградите „Златен глобус“ тази година, защото е доброволец пожарникар в родината си. Пожарите в Австралия взеха живота на най-малко 24 души откакто започнаха през септември, а самият Кроу е загубил дома си в пламъците.

Актьорът беше награден в категорията „Най-добра мъжка роля – кратък сериал или ТВ филм“ за „Критичен глас“, а статуетката беше приета от Дженифър Анистън.

„Не се заблуждавайте. Трагедията в Австралия е заради климатичните промени“, гласи съобщението на Ръсел Кроу към публиката на Глобусите.

„Трябва да действаме с помощта на науката. Трябва да се обърнем към възобновяема енергия и да уважаваме планетата си, защото е уникално и прекрасно място“, допълва Кроу.

Във видеоклип, който актьорът сподели в „Туитър“ той показва автомобил, готов за гасене на пожар, както и пожарникарска каска. На мястото до шофьора е наградата му „Златен глобус“.

Ръсел Кроу не беше единственият актьор на тазгодишните награди, който коментира трагичната ситуация в Австралия.

Актрисата Кейт Бланшет използва сцената, за да благодари на всички пожарникари и доброволци, които се борят с пламъците. „Когато една страна е изправена пред климатична катастрофа, всички сме изправени пред климатична катастрофа“, каза тя.

Хоакин Финикс, който спечели в категория за най-добър драматичен актьор, призова за „обединени и сериозни“ мерки срещу климатичните промени.

Коментарите на световните звезди са само част от призивите за дарения в помощ за справянето с австралийските пожари.