Огромният радиотелескоп „Аресибо“ в Пуерто Рико се срути само седмици, след като стана ясно, че ще бъде разглобен.

Платформата с тегло 900 тона е паднала върху рефлектора на телескопа от височина над 120 метра. Разследването на катастрофалния колапс все още продължава, но по предварителни данни част от кулите, поддържали платформата, също са се сринали.

През август два от поддържащите конструкцията кабели се скъсаха, което наложи затварянето на „Аресибо“ за посетители.

Снимка: Reuters

Миналият месец комисия определи, че телескопът е застрашен от катастрофален колапс и бе взето решението, че ще бъде разглобен.

Един от служителите в „Аресибо“, който все още живее в района на радиотелескопа, разказа пред „Асошиейтед прес“ за момента на сриването.

„Звучеше като силен тътен, знаех точно какво се случва. Нямам думи да го опиша“, казва той.

„Аресибо“ е построен през 60-те години на миналия век с целта да изследва йоносферата на Земята. По-късно неговата функция се разширява и с него се извършват и космически наблюдения.

Телескопът е от особено значение за историята на астрономията, тъй като с него за първи път е идентифицирана неутронна звезда и т.нар. бинарен пулсар. Това носи Нобелова награда за Физика на откривателите.

„Аресибо“ спомага и за откриването на първите екзопланети през 1992 г. Във филма „Контакт“ главната героиня, изиграна от Джоди Фостър, работи временно именно на „Аресибо“. Мястото е използвано за снимки също и за филм за Джеймс Бонд през 1995 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!