Рискът от тромбози при боледуване от COVID-19 е осем до десет пъти по-висок отколкото при ваксиниране, сочат данните от ново проучване, цитирано от Ройтерс.

При препаратите на „АстраЗенека“ и „Янсен“ се съобщава за изключително редки случаи на церебрална венозна синусова тромбоза, но британските и европейски регулаторни органи подчертаха многократно, че ползите от имунизацията надвишават рисковете.

Проучване на британски учени сред 500 000 пациенти с COVID-19 е установило церебрална венозна тромбоза при 39 души на 1 милион в резултат на инфекцията – число значително по-голямо от това при ваксините.

ЕМА посочва, че това състояние се проявява при петима на един милион души, имунизирани с „АстраЗенека“.

В статия, която предстои да мине независима оценка, изследователите посочват, че рискът от тромбозата в мозъка е осем до десет пъти по-висок вследствие на инфекцията COVID-19, отколкото след приема на съществуващите ваксини срещу болестта.

Изследването е направено въз основа на информация от американска здравна база данни и не използва нови данни за риска от тромбози вследствие на ваксината на „АстраЗенека“, която не се прилага на територията на Щатите.

Смъртността от церебралната тромбоза е около 20 на сто, независимо дали е причинена от COVID-19 или от ваксина. Основният риск са самите тромби.

Учените посочват, че дебатът около ваксините е поставил на заден план сериозните рискове при самото заболяване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!