Една трета от младите момичета няма да публикуват свое селфи в социалните мрежи без да го обработят, сочи ново проучване. Според събраните данни и заключения момичетата се чувстват притиснати да променят външността си, пише „Телеграф“.

Проучването е проведено от „Гърлгайдинг“ и в него са взели участие 1473 момичета и жени на възраст от 11 до 21 години.

Според събраните данни около половината от всички британски момичета и млади жени редовно променят снимките си, за да „намерят приемственост“ онлайн, докато 34% въобще не публикуват снимки без първо да им сложат филтър.

Най-използваните филтри са тези, които скриват неравности по лицето или петна, сменят цвета на очите. Други път използват и приложения, с които изцяло променят формата на тялото си.

Около 33% от момичетата изтриват снимките си от социалните мрежи, ако те не получат достатъчно харесвания и внимание.

39% от участниците са споделили, че се чувстват зле, защото не изглеждат по същия начин на живо както в социалните мрежи. 44% пък споделят, че не се снимат въобще, защото се притесняват, че ще бъдат критикувани за външния си вид.

Участниците били попитани също какво смятат, че трябва да се направи, за да се подобри влиянието на социалните мрежи върху младите момичета и жени. 75% казват, че искат всички реклами за козметични процедури като ботокс или пълнене на устни да бъдат забранени за лица под 18 години. 68% смятат, че е нужно ново законодателство, което да забранява рекламите за диети и отслабване онлайн.

Още по-стряскащите данни – осем от 10 момичета на възраст 11-21 години са споделили, че обмислят да променят външността си и, че това ще повдигне самочувствието им. Повече от половината се чувстват притиснати да го направят заради рекламите, които виждат онлайн.