Антителата, които тялото ни произвежда при една обикновена настинка могат да предпазват и от COVID-19, твърди ново изследване. Според данните това важи особено за малките деца и би обяснило защо те изкарват новия коронавирус абсолютно безсимптомно.

Проучването беше публикувано в онлайн журналът „Сайънс“ и учените признават, че откритията са направени при чиста случайност.

Медици в Лондон работели над това да разработят нов по-чувствителен тест за антитела на COVID-19, когато установили необичайна закономерност. При опити с новия тест лекарите открили, че дадени хора имат антитела за новия коронавирус без никога да са се разболявали от него.

Учените изследвали 300 кръвни проби на пациенти, които са били взети преди глобалната пандемия от новия коронавирус и открили, че почти всички хора имат антитела, които могат да ги предпазят.

Обикновената настинка се причинява именно от коронавируси – те се задържат в горните дихателни пътища и причиняват типични симптоми като течащ нос и болки в гърлото. Още в началото на пандемията се спекулираше, че антителата на обикновената настинка може би играят ключова роля за имунитета ни към COVID-19, но това е първото проучване, което установява това в действителността.

Учените установяват също, че около 5% от възрастните, чийто кръвни проби са изследвани, имат антитела, които биха разпознали новия коронавирус дори и да не са боледували скоро преди това. 7% от тестваните имат налични антитела от скорошна настинка, които също ги предпазват. Но най-сериозното откритие безспорно е при децата – почти половината от участвалите деца притежават антитела, които да ги предпазят от COVID-19.

Лондонските учени са категорични, че трябва по-мащабно проучване, за да се извадят категорични заключения.