Съвременният човек продължава да еволюира и да се променя. Една от най-важните еволюционни характеристики на хората е, че сме се изправили на два крака. Това се е случило преди повече от 4 милиона години.

В наши дни промените са много по-деликатни, но също толкова значими.

Телесната ни температура се понижава

Официално приетата телесна температура е 37 градуса по Целзий, но проучване от по-рано тази година установява, че през последните 200 години тя се е понижила благодарение на еволюцията.

Учените изследвали медицински документи за последните два века, в които били записвани телесните температури на пациенти. При усредняване на стойностите било установено, че нормалната температура е по-скоро 36,61111.

Според автора на проучването Джули Парсонет това се дължи на значително по-добрият ни начин на живот. Благодарение на медицината съвременният човек е много по-здрав от предшествениците си. Според Парсонет е възможно температурата да се е понижила и защото страдаме от по-малко инфекции, благодарение на по-добрата среда.

Гените ни също еволюират

Една същества промяна е на генетично ниво. През годините съвременният човек е започнал да произвежда повече гени, които ни правят лактозно толерантни. Причината – съвременните хора пият редовно мляко.

В исторически план ензимът, който ни позволява да консумираме млечни продукти, изчезва от тялото ни в зряла възраст. Именно тогава повечето бебета се отбиват от майчиното мляко.

Нови проучвания, обаче, сочат, че производството на този ензим се запазва и след това при съвременните хора.

Костите ни стават по-леки и по-чупливи

Еволюцията невинаги ни прави по-силни, сочат проучванията. Костите на хората са станали по-леки и по-чупливи главно заради промяната в начина ни на живот.

Отслабването на костната структура е започнало преди около 12 хиляди години, когато хората са започнали да се занимават с фермерство, а не само с лов.

Променяйки начина си на живот, тялото ни еволюира – вече не ни трябват толкова здрави кости.