Бутилка френско червено вино, прекарало 14 месеца в Космоса, се продава на търг. Очаква се цената му да стигне около 1 милион долара, прогнозират от „Кристис“.

Виното е Мерло и е от лозарския регион Померол в Бордо. Бутилката е една от 12-те, изпратени на Международната космическа станция (МКС), където е отлежавала във „внимателно наблюдавана и контролирана среда“ като част от експеримент, пише Ройтерс.

12-те бутилки бяха изпратени на космическата станция през ноември 2019 г. като част от изследване за това как растенията се адаптират към условията в Космоса.

Снимка: Ройтерс

Те бяха върнати обратно на Земята през януари тази година, след като прекараха в орбита близо 440 дни.

Виното е върнато в Бордо, където бе дегустирано от водещи сомелиери, които го сравниха с проби от същата реколта, която е останала на Земята. Изводът е, че виното „е узряло фантастично“ в Космоса.

Няма значителни разлики, но се оказва, че тези, които са били изпратени в Космоса, изглежда са се развили по-бързо, отчитат специалистите.

Снимка: Ройтерс

Бутилка „Petrus 2000“ обикновено се продава за около 7000 евро (8432 долара). „Космическата бутилка“ е единствена по рода си и затова очакванията са да се продаде за 1 милион долара, а от „Кристис“ са сигурни, че виното ще се хареса на истинските ценители и колекционерите.

Купувачът ще получи и стандартна бутилка „Petrus 2000“, за да сравни вкусовете, както и гарафа, чаши и тирбушон, направен от метеорит, съобщиха от аукционната къща.

Приходите от продажбата ще отидат за бъдещи мисии в Космоса.