Принц Хари разкри заглавието на мемоарите си, предадоха британските медии. Книгата ще се казва „Резерва“ и ще бъде публикувана на 10 януари 2023 г.

От издателската къща „Пенгуин Рандъм хаус“ показаха и корицата на изданието. На нея виждаме портрет на Хари в много близък план, който гледа директно в камерата. Снимката напомня неговите военни години.

Дължината на книгата е 416 страници и ще бъде издадена на 16 езика, като заглавието в Испания, в буквален превод, значи „Резерва: Живот в сенките“.

Наследникът и резервата

Заглавието идва от добре познатата концепция в британското кралско семейство „наследникът и резервата“. Принц Хари е вторият син на настоящия крал Чарлз III. Наследници на престола са принц Уилям и неговите деца.

Ролята на „резервата“ през годините е била изключително сложна, защото с отдалечаването от основната линия на наследяване и остаряването им, наследниците на Короната понякога не успяват да намерят мястото си в институцията. Добър пример за това са принц Андрю и принцеса Маргарет.

Принц Хари избра да приключи живота си на работеща кралска особа през януари 2020 г.

За какво става въпрос в книгата?

Според описанието от издателството, мемоарите на принц Хари се фокусират върху „личното пътуване от травмата към изцелението“.

„Пиша това не като принца, който се родих, а като мъжа, в който се превърнах. През годините ми се случиха толкова много неща и се надявам, разказвайки моята история – с добрите и лошите моменти, грешките, уроците – да помогна на хората да разберат, че няма значение откъде идваш. И че имаме много повече общи неща помежду си отколкото си мислим“, казва Хари в интервю по повод книгата.

Мемоарите ще засегнат темата какво е да пораснеш в кралското семейство. Членове на фамилията обаче не са чели ръкописа. Те не са имали и възможност официално да коментират написаното в него.

„Резерва“ връща читателите в онзи момент, в който видяхме две малки момчета, принцове, да ходят зад ковчега на майка си, наблюдавани от целия свят с тъга и ужас. С погребението на принцеса Даяна милиарди хора се питаха какво ще се случи с принцовете. За Хари, това е възможност най-накрая да разкаже историята си“, посочват още от издателството.