В много страни по света строгата карантина срещу разпространението на COVID-19 вече е заместена от множество по-леки мерки. Разрешени са разходките, посещенията на големи търговски центрове, а баровете и ресторантите отново работят, но под строги правила.

Ето и част от по-леките и интересни мерки срещу разпространяване на заразата по света.

В Хонконг лентата за ръце на ескалатор в голям търговски център се дезинфекцира постоянно с UV светлина.

This UV handrail sterilizer on an escalator in Hong Kong from r/mildlyinteresting

Видеоклип отново от Хонконг ни показва как изглежда фитнес залата – уредите са разделени от полупрозрачни плексигласови прегради, които да осигуряват защита.

На видеоклип от Австрия, заснет пред голям супермаркет, виждаме служител на търговската верига, който първо пръска дезинфектант на ръцете на клиент, след което с щипка му подава медицинска маска. Накрая избърсва и пазарската количка.

Austrian Supermarket taking precautions from r/gifs

Датски супермаркет пък е инсталирал станция за миене на ръце на входа на обектите си.

Hand-washing station outside a Danish supermarket from r/mildlyinteresting

По-тесни улици във Великобритания бяха разширени, отнемайки платна от движението на колите, за да се осигури дистанция за пешеходците.

Виетнамски ресторант пък използва огромни плюшени панди, за да подсигури дистанция на своите клиенти. На масите, на които това не е възможно са монтирани плексигласови прегради.

 
 
 
View this post on Instagram

NEW NORMAL @ Maison Saigon เมซง ไซ่ง่อน เปิดให้รับประทานในร้านแล้ว !! จะมาเดี่ยวๆ มาเป็นคู่ หรือมาทั้งครอบครัว เรามีบรรดาน้องหมีแพนด้า และแผ่นฉากใสมาช่วยรักษาระยะห่างให้คุณแฮปปี้ และเฮลท์ตี้กับรสชาติอาหารเวียดนามแท้ๆ .. อย่างปลอดภัยไร้กังวล พร้อมมาตรการรักษาความสะอาดอย่างเข้มงวดตามมาตรฐานของรัฐ พิเศษสุดในช่วงเดือนพฤษภาคมนี้ เรามอบส่วนลดอาหาร 20 % สำหรับการรับประทานในร้าน เมซง ไซ่ง่อน โครงการ เวลา แอทสินธร วิลเลจ เปิดให้บริการทุกวันตั้งแต่เวลา 11.00 น. ปิดรับออร์เดอร์เวลา 19.00 น. สำรองที่นั่ง 02 656 4966

A post shared by Maison Saigon (@maison.saigon) on

Служителите на „МакДоналдс“ в Пекин мерят температурата на клиентите си и записват техни контакти. Целият персонал на веригата е с маски, а телесната им температура се изписва върху пликовете за храна.